Jakie maszyny powinny się znaleźć na wyposażeniu cukierni

Jakie maszyny powinny się znaleźć na wyposażeniu cukierni

Branża cukiernicza i piekarnicza rozwijają się w bardzo szybkim tempie. Oprócz wciąż pojawiających się nowych piekarni lub cukierni, maszyny piekarnicze są coraz częściej wykorzystywane także w niewielkich kuchniach restauracyjnych lub hotelowych. Dzięki temu klienci oraz goście hotelowi przez cały dzień mogą cieszyć się smakiem pysznych, niemal domowych wypieków. Świeże pieczywo oraz drożdżówki czy ciastka możemy kupić nie tylko w sklepach spożywczych, ale też na stacjach benzynowych. Aby prowadzić stałą produkcję wysokiej jakości słodyczy oraz pieczywa potrzebne są specjalistyczne urządzenia. Jakie maszyny powinny znaleźć się w każdym profesjonalnym zakładzie cukierniczym i piekarniczym?

Urządzenia znajdujące się w wymienionych halach można podzielić na kilka kategorii. Są to przede wszystkim automaty do formowania ciastek, piece oraz pełne linie przemysłowe. Producenci wyposażenia piekarniczego proponują przedsiębiorcom wiele nowoczesnych urządzeń. My jednak przyjrzymy się tym najważniejszym.
W wyposażeniu piekarni bez wątpienia powinno znaleźć się nowoczesne urządzenie do formowania i dozowania wypieków. Jednymi z najlepszych na rynku są automaty marki Hasborg, np. Duomax czy Triomax. Wspomniane urządzenia różnią się praktycznie tylko ilością pojemników na ciasto. Urządzenia te pozwalają produkować rozmaite ciasteczka, m.in. pierniczki, bezy, biszkopty, ciasteczka kruche, nadziewane czy dwukolorowe  https://www.hasborg.pl/oferta/maszyny-do-formowania-ciastek.html
Zadaniem maszyn jest dozowanie ciasta blachy piekarnicze. Co więcej, zarówno Duomax jak i Triomax mogą zostać wyposażone w dodatkowe funkcje, dostosowane do preferencji klienta.
Maszyny marki Hasborg cieszą się dużą popularnością wśród właścicieli cukierni i piekarni. Automaty są bezawaryjne, energooszczędne i pozwalają prowadzić stałą oraz dużą produkcję. To fantastyczne rozwiązania dla średnich i dużych zakładów, tworzących wypieki różnego rodzaju na dużą skalę.
Właściciele niewielkich punktów cukierniczych, np. w kawiarniach czy restauracjach również mają w czym wybierać. Na rynku dostępne są różnorakie maszyny o niewielkich rozmiarach, tzw. "mini". Pomieszczą się nawet w bardzo małych pomieszczeniach i nie będą zużywać dużej ilości energii. Jednym z takich urządzeń jest Baby - Maxdrop od Hasborg. Automat może pracować zarówno z ciastami płynnymi, jak i twardymi. Baby - Maxdrop dostosowany jest do produkcji ciasteczek kruchych o różnych kształtach, muffinek, blatów biszkoptowych, makaroników czy maczków i kokosanek.
Skoro mamy już maszyny do formowania i dozowania ciasta, potrzebny będzie piec. Piec powinieneś dobrać pod kątem tego, jak duża jest piekarnia oraz jaki typ wypieków tworzysz. Na rynku dostępnych jest wiele pieców, które podzielić można ogólnikowo na dwa rodzaje - obrotowe oraz wsadowe. Piece obrotowe posiadają obracające się wózki piekarnicze, umieszczone w komorach wypiekowych. Ciepło dostarczane jest do wnętrza komory dzięki turbinom.
Ponadto, w konstrukcji takiego pieca znajduje się specjalny wymiennik temperatury. To on nagrzewa powietrze tłoczone przez turbinę. Do jego nagrzewania stosuje się prąd elektryczny, olej opałowy, gaz ziemny czy drewno. W przypadku pieca piekarniczego wsadowego rozróżnia się kilka jego rodzajów.
Na rynku dostępne są piece wsadowe cyklotermiczne, rurowe, elektryczne i termoolejowe. Każdy z nich pracuje w inny sposób i znajdzie zastosowanie w bardzo konkretnych piekarniach, tworzących określony rodzaj wypieków.
Będąc właścicielem cukierni, warto w jej wyposażeniu umieścić odpowiednią maszynę do pracy z czekoladą. Do tego celu służą np. automatyczna temperówka przepływowa oraz kociołek do roztapiania czekolady od Hasborg. W przypadku temperówki, jej działanie polega na podgrzewaniu i chłodzeniu czekolady według ustawionego zakresu temperatur, w całkowicie kontrolowany sposób. W ten sposób dochodzi do krystalizacji zawartego w czekoladzie masła, co nadaje jej właściwą twardość i połysk.
Temperówka może pracować ciągle i spełnia wszystkie wymagane normy bezpieczeństwa. Kociołek do roztapiania czekolady jest prostym w obsłudze urządzeniem, służącym do utrzymywania płynnej czekolady w stałej temperaturze. Tego typu maszyna może pomieścić produkt w ilości od 70 do nawet 250 itrów.
Maszyn piekarniczych i cukierniczych jest naprawdę wiele. Zanim dokonasz zakupu, powinieneś wybrać urządzenia, które będą dostosowane do wielkości twojego zakładu produkcyjnego oraz typu produktów, które wytwarzasz. W ten sposób nie tylko zoptymalizujesz pracę swojej piekarni, ale też zapewnisz sobie stałą produkcję i zredukujesz koty eksploatacji.

Opinie (1)

Natalia

2020-06-25 17:37:39

Adres IP:

*.*.*.98

W/W producent z tego co widzę ma bardzo interesującą ofertę. Maszyny MAXDROP i TRIOMAX III to niezwykle interesujące mnie propozycję, jeśli zdecyduję się na którąś postaram się wyrazić opinię jako użytkownik.

Zobacz firmy

HASBORG producent maszyn cukierniczych

Rakszawa 508
37-111 Rakszawa

Średnia Ocena

5/5
Leasing drukarek DMD

Al. Sikorskiego 2/7
35-304 Rzeszów

Średnia Ocena

5/5
Mikron części zamienne do elektronarzędzi

Wierzbna 257A
37-500 Jarosław

Średnia Ocena

5/5

Podobne artykuły

Przewaga firm korzystających z maszyn pakujących

Przewaga firm korzystających z maszyn pakujących

Tworzenie treści na strony www - wiedza w pigułce

Tworzenie treści na strony www - wiedza w pigułce

Rodzaje i zastosowanie balustrad

Rodzaje i zastosowanie balustrad